Mondioring

Förra helgen hade jag Sara & Krokasmedens Isy förmånen att gå  kurs för Siv Svendsen och Jesper Borgryd. Båda tävlar framgångsrikt i mondioring med sina hundar. Jesper är även figurant och har stor erfarenhet från tävling i Europa.  För mig och för de flesta andra i Sverige är sporten ny och relativ okänd, men från  2017 så blir sporten officiell i Sverige i och med att den blev upptagen i FCI. 
Mondioring innehåller en hel rad spännande moment. Allt ifrån matvägran till ett avancerat fritt följ med figuranter som störning. Enligt Siv så består den första klassen categori 1 utan ca 90% lydnad och 10% skyddsarbete. Ju längre upp i klasserna man kommer så fokuser man mer på skyddsarbetet och figuranten utmanar och belastar hunden på ett mer avancerat sätt

Mondioring skiljer sig från IPO och Svensk Skyddet genom att figuranterna arbetar i heldräkt och hunden får fritt bita  över hela dräkten. Man uppmanar till bett i benen i uppstarten vilket jag tycker verkar som en mycket skonsammare belastning för hunden  än höga bett i armar och vridningar i kroppen. Det finns en massa andra saker som skiljer sig med men det tydligaste för publiken är just detta. 

En mondioring plan består ofta av en hel del rekvisista och det är vanligt att man har ett tema på tävlingen ex vilda western. Då går man "all in" med outfits och diverese atteraljer som tält, vagnar och allt annat som kan tänkas höra till just det temat-Väldigt häftigt faktiskt! 

Programmet består av tre discipliner som genomförs i följande ordning:

1. Lydnadsmoment
2. Hoppmoment
3. Skyddsmoment

I mondioring säger man att figuranten ska vara en partner till hunden men även en motståndare i och med att han ska hjälpa domaren att utse det bästa ekipaget. Man pratar om 3 viktiga regler. 

1. Figuranten ska alltid vara helt opartisk
2. Han får aldrig skada hunden fysiskt
3. Han ska agera som om han inte bar en skyddsdräkt och därför nyttja snabbhet, lura, hota och finta för att försvara sig eller imponera på hunden.

En mondioring figurant kännetecknas av snabbhet, styrka och en jäkla massa humor och finess (efter att ha studerat ex antal filmer från tävlingar)

Vill man läsa in sig i regelverket så kan man hitta det här! 

Så hur börjar man då?

Jag blev positivt överaskad att man kanske inte behöver tillgång till fugurant så ofta som jag trott. Mycket av grunderna kan man träna in med en kompis som störning. 

Man får vara beredd på att ta störningsträning till en helt ny nivå. Det kan kännas lite läskigt när man tänker på hur lättstörd en hund kan vara på en helt vanlig lydnadstävling. Men i den här sporten går man liksom all in och utsätter hundarna för allt typ av störning redan i ett tidigt stadie.

De momenten som Isy ska börja träna är 

 • Fritt följ (grunder, störning, mer störning och extrem störning)
 • Förarbevakning kommer vi börja nosa på (hunden skall vara tryckt mot förarens ben och bevaka figuranten oavsett förare och figurants riktning) Vid hot mot föraren får hunden bita. 
 • Förarens frånvaro (1 minut kan verka lätt men det ska störningstränas till det extrema) Det talas om att man bör ha en linbana hemma...
 • Frammåtsändande (springa 20-40 m rakt fram utan retning, kallas in)
 • Fjärrdirigering sitt, ligg, stå (oavsett om matte spelar gitarr eller rider på en tjur, sitter, ligger eller står.)
 • matvägran (Opps vem kom på det här momentet!) Man får alltså inte äta mat som slängs framför en-gäller hunden!
 • Apportering (av diverse föremål som hockeyhjälmar, sopkvastar, gosedjur, plastdunkar med grus, armproteser, träskor osv) utan tugg och i full fart!
 • Vittring-hitta en pinne bland skrot och andra pinnar-typ :) 
 • Hopp över plankhinder (matte står vid hindret-hunden hoppar fram och tillbaka, (de övrig hoppen börjar vi inte träna nu höjd och längd)
 • Frontalangrepp (springa mot kampleksak och gripa trots att matte stör) Även belastning av matte och husse under lek utan att tappa focus eller greppet. 
 • Fasttagande (grunder i att springa och gripa leksak i farten)
Vi ska även introducera tutan som används vid alla moment och lära in en visselpipa att använda till inkallning! 


Vi har en del roliga grunder att jobba med då hon ligger lite efter i sin utbildning pga. sina låsningar hon gått med. Men vi väljer att skynda långsamt :) 

Vi kommer när vi har tillgång till figurant träna skyddet och försöka bygga upp Isys drifter (ett ord jag egentligen inte använder, då jag inte förstår det fullt ut :) ) eller hennes vilja att angripa och bita/hålla fast i det som figuranten presenterar. 

Hemma blir det att börja träna in ett snyggt släppande och det har vi inte alls jobbat med ännu då jag ville bygga upp hennes kamp lite mer. 

För er som är lite nyfikna på sporten så kommer jag försöka skapa en liten grupp som tränar tillsammans någon gång i månaden med fokus på störningsträning men även momentinlärning och möjligheter att byta ideér. Maila mig om ni är intresserade stablemanager@gmail.com 

Jag gjorde en liten analys av Isy föra att kunna fokusera på rätt områden. Hennes styrkor och utvecklingsområden.

Styrkor: 
Social mot människor
Miljöstark
Orädd för ljud, rörelse osv.
Balanserad
Gillar att apportera/bära allt!
(Snygg!) om det nu kan charma någon domare och figurant

Utvecklingsområden: 
kamplust ska byggas upp mer
Frustration ska skapas
Engagemang ska byggas upp 
 fokus på mig
Kroppskontroll 


Vi får se hur det här slutar men det känns väldigt roligt att hoppa på ett nytt outforskat område. Och förhoppningsvis kan det i alla fall göra mig till en lite bättre och finurligare hundtränare! 

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-