Att vara en god kursdeltagare

En kappsäck full med pengar är nog en underdrift när det kommer till hur mycket pengar vi spenderar på kurser tillsammans med våra hundar.  Vi betalar glatt flera tusen kronor för en helg. Men frågan är hur mycket vi får med oss därifrån? Personligen är jag inte speciellt noga med att räkna upp alla kurser och utbildningar jag gått,  mitt intresse ligger mer i hur mycket kunskap jag tar med mig från varje kurs, tillfälle eller träning. Finns det sätt att få ut det där lilla extra ur kursen eller träffen med träningsgänget? I skolans värld där jag hör hemma referera man till det som studieteknik.

Jag har sammanställt några punkter som jag personligen tycker är viktiga när man går kurs eller är del utav en träningsgrupp. Hoppas det kan hjälpa någon på vägen.

Förmågan att förbereda sig.

Varför går jag den här kursen? Eller varför är jag med i den här träningsgruppen? Vad tror jag att den här instruktören kan hjälpa mig med? En instruktör som är duktiga på att jobba med detaljer, Ok toppen passa då på att träna de där svåra skiftena eller ingångarna som du haft problem med så länge.  Förbered dig gärna med olika områden du behöver hjälp med ex. Dig själv-hållning, gång, gester-kommandon. Detaljer-Hundens position, ingångar, osv. Helhet-Belöningar, uthållighet osv. Försök att få med dig lite från alla områden.  Skriv ner vad du och din hund är bra på, samt några utvecklingsområden som du vill jobba med under kursen.

Ta feedback-eller förvalta feedback

Var öppen för de tips och ideér  som du får av instruktören och dina kurskompisar. Träna dig själv på att INTE beklaga dig över att din hund känts trött, du inte har haft tid att träna osv. Bemöt feedback på ett positivt sätt. Ibland håller man inte med just där och då-Men låt det smälta in och se på kritiken med nya ögon några timmar senare!
När man nickar, ler och säger- Intressant jag ska verkligen tänka på det här! Då skapar man även en positiv atmosfär runt omkring sig och det goda som följer med det är att instruktören gärna lägger mer tid på dig än Surmulen som inte alls håller med om det han/hon fått höra. 

Ge konstruktiv feedback

Försök att ge utvecklande feedback till dina kurskompisar  eller träningskompisar. Se till att personen är redo att ta feedback genom att ex säga. Är du redo att höra vad jag tänker? En person som har full fokus på din hund kan inte ta feedback bra. Försök att ge minst en positiv sak till föraren och en positiv sak till hunden. Det finns oftast massor att välja imellan. Vi är oftast väldigt duktiga på ett leta fel. Sedan kan man gärna ge en utvecklingspunkt. I fria följet ser jag att Pickles kommer för lång fram-är det något som du har funderat på? Då får man oftast en indikation om hur viktigt det är för föraren. Och man kan därefter komma med tips och ideér om hur man kan utveckla momentet. Fråga gärna innan om föraren vill att man ska kika på något specifikt.

Engagera dig i andra

Häromdagen gick jag en kurs där en av deltagarna hade en hund som i psyket och beteendet var en exakt kopia av min andra hund som inte var med på kursen den helgen. Alla problem som uppstod kunde jag ta till mig och Vips! Jag hade nästan gått två kurser bara genom att engagera mig i den andra personen och hennes hund. Skapa ett engagemang kring en person eller en hund som du tyckler verkar intressant och försök att utveckla ditt tänk mer kring detta ekipage. Vi som är instruktörer har dessutom mycket värdefull information att ta till när man kan berätta om konkreta lösningar man sett hos andra hundar (utan att nämna hundnamn och förare såklart)

För anteckningar

Dom mest självklara saker som man tror att man absolut kommer att komma ihåg kan glömmas bort. Tyvärr. Det lättaste lösningen på det är att anteckna. gärna i ett speciellt block som du alltid har med dig på kurs. Kika gärna bakåt och se om du känner igen vissa saker. Väldigt bra för dem som inte skriver träningsdagbok. En kursdagbok alltså! 

Undvik inte svåra saker

En klassiker är att människor som har problem med vissa moment undviker dessa. Det är verkligen inte bra om man nu vill ha ut så mycket som möjligt ur en kurs. Har du en osäker platsliggning-ta då tillfället i akt att träna på det under en kunnig instruktörs vakande ögon. Så klart ska man göra det på en nivå så att hunden lyckas. 

Titta på andra och hämta inspiration

Hitta en person som tilltalar dig. Vad har den föraren som du gillar. Ex självsäkerhet, noggrannhet, pondus osv. Hur ser den personen ut när den gär med sin hund eller tränar. ex. personen har rak rygg, skrattar ofta, har roliga leksaker, pratar positivt osv. Att ta efter små positiva saker man gillar hos andra människor kan faktiskt skapa en annan känsla i träningen.

Träna

Oj, kanske det viktigaste av allt. Det spelar faktiskt ingen roll hur många kurser du går om du inte tränar din hund. Saker som inte fungerar kanske behöver 1000 repetioner för att de skall fastna. Handen på hjärtat hur mycket nöter du på detaljerna? Träna gärna med utgångsläge i det som var viktigt i kursen. Ett bra uttryck jag fick med mig från kursen från Helene Lindström (som för övrigt är en mycket duktig instruktör) i helgen var. "Skapa kampanj" Med det menas att man skapar prioriteringsområden för olika moment eller delar. Ex. den här veckan ska jag fokusera på fjärrdirigering och hoppstå. Nästa vecka kanske jag kan släppa hoppstå men kampanjen med fjärrdirigering fortsätter. Vissa moment eller delar är en Never ending Story för vissa hundar- det är bara att acceptera.

Omge dig med "rätt folk"

Om du hela tiden tränar med männsikor som inte delar dina principer så är det lätt att dras med i träningsmetoder som du kanske inte i slutändan helt är nöjd med. Försök hitta engagerade positiva människor med ett liknade tänk som dig själv. Det kan verkligen göra underverk för motivationen att träna-Och med ökad motivation så brukar  ökad träningsmängd följa. Ökad träningsmängd leder oftast helt magiskt till Bättre resultat. Tillhör du dem som blir stressad och låg av att se alla fina träningsvideos på facebook eller taggas du och hämtar inspiration? Fundera på vad som tar dig framåt i träningen och agera därefter.

Glöm inte att stunden med din hund är till för att avnjutas i första hand. Allt annat som tillkommer är bara en bonus!


tack till Åsa och Kelpiestuds för lån av bilderna från kursen :)
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-