vad är klickerträning? åsså konsten att hålla sin träning ren...

Klickerträning är ingen nymodighet nu för tiden! Nästan alla jag känner tränar med klicker i handen. Det belönas och peppas, klickas och kastas köttbullar härs och tvärs.
Men det bannas också ganska mycket på hundarna. Det är ganska vanligt att man ser en person med klicker i handen som i andra sekunden tar "hårt" i sin hund när den utför olika beteenden som inte är önskvärda i lydnadsträningen eller agilityträningen.  

Ok, undrar ni säkert då. Vad är problemet? Flera problem uppstår då man tränar  på det viset. Det största problemet tycker jag är att man själv ofta blir sur, frustrerad och tappar tålamodet. Att bli arg på sin hund för att sedan växla snabbt och belöna den är inte helt lätt. Sen  tycker jag även att att man förlorar hela tanken med vad klickerträning egentligen är. Därför känner jag att det ibland skulle behövas lite uppfriskning i ämnet klickerträning-att bara repetera hela den härliga tanken och vetenskapen bakom klickerträning.

Klickerträning bygger på 4 grundstenar som förenklat är:

1. Användande av positiv förstärkning, negativt straff och utsläckning.

Alltså vi belönar de beteenden vi vill ha mer utav. Vi tar bort belöningen om hunden inte utför önskat beteende. ex. Hunden sätter sig inte när vi säger sitt- vi stoppar undan leksaken i fickan. Hunden tittar på oss-vi klickar och hivar fram leksaken igen och belönar- Enkelt va? De beteenden som man inte vill ha försöker man i så stor grad som möjligt att ignorera. En tanke är att försöka få hunden att lyckas så gott osm alltid. Att alltid få göra fel och sedan göra rätt skapar dessutom ett invant mönster.

2. Man bygger på hundens egeniniativ och använder så lite hjälper som möjligt.

Här vill vi ha en hund som tänker själv. Hela tanken är att hunden ska ta initiativet till träning och beteenden. Om vi tjatar på hunden och måste sparka igång den blir det sedan svårare och svårare längre fram i träningen, för att inte tala om hur svårt det blir på tävling....Att träna en hund med glimten i ögat som ser ut att tänka "Vad ska vi hitta på nu matte" det är en ren fröjd!

3. Systematiskt användning av en betingad förstärkare (klicker)

Vi använder ett specifikt ljud eller belöningssignal då det är lätt för hunden att veta vad som leder till en belöning. Ett klick är som att ta ett foto, just i det ögonblicket hunden gör det önskade beteendet, inte en sekund efter.
Vi behöver inte heller använda stöttand ord eller hejarop till hundarna. Hundar som måste peppas och hejas på för att fortsätta jobba har troligtvis gått för snabbt fram i inlärningen. Förväxla dock inte detta med att försätta hunden i rätt aktivitetsnivå innan träningen. Ni som håller på med hästar kan kanske känna igen er i liknelsen att hästen blir skänkeldöd om man nöter med skänkeln i varje steg...

4. Man bygger på beteendeanalytiska teorier och fokuserar på observerbara faktorer.

Nu pratar vi faktiskt forskning. Vi talar alltså inte om dåligt ledarskap när hunden inte vill sitta kvar i starterna på agilitybanan. Utan vi observerar hundens beteende och anpassar vår träning efter de kriterier vi vill ha. Vi är noga att studera utfallet av vår träning-alltså om jag gör så här så gör hunden så här.
Vi analyserar inte heller särskilt mycket vad som försigår i hundens huvud-för det har vi ingen aning om. Vi tittar däremot på situationen,, beteendet, konsekvensen, timingen, kriterierna, förstärkningsfrekvensen och förstärkningskvaliten.


För att lyckas i klickerträning så behöver man bli bra på 4 saker (visst kan behöva andra skills också) But it all comes down do this!

Timing
Timing is everything. Och där är klickerträningen ultimat. Din timing där hunden utför rätt beteende gör att du har lite tid på dig med din belöning. Även om placeringen av belöningarna kan inverka mer på din träning än du kan tro. Att kasta bollen innan hunden hunnit vända huvudet och tittat på dig när du tränar frammåtsändande eller balansbommen, att inte klicka när hunden släpper apporten utan när den griper den.
Det ställer krav på mekaniska färdigheter  hos oss människor, och ve och fasa om vi som hundtränare  skulle behöva träna vår koordination och kroppskontroll :)


Kriterier
Bestäm dig för vad du ska belöna och håll dig till planen. Vill du ha raka ingångar till sidan, sluta belöna de sneda. Var tydlig med dina kriterier. Alltså vad ska hunden göra för att få klick och belöning. Se till att få en hög lyckandeprocent. Hunden skall lyckas många gånger innan man gör det svårare. Vid ett nytt träningspass kanske kriterierna behöver  vara samma som tidigare och inte högre?

Förstärkningsfrekvens
Hur ofta belönar du? Mängden av belöningar spealar roll för om hunden ska upprepa beteenden. När det sätter sig i rygg märgen så har det blivit förstärkt nog många gånger. Vid nyinlärning håll dig till en hög belöningsfrekvens. ex om hunden skall bli sittande vid din sidan så kan man belöna så ofta som-Hör och häpna-Hela tiden!

Förstärkningskvalitet
Hur bra är dina belöningar? Vad du tycker och vad hunden tycker kan här skilja sig väsentligt åt. Mitt tips blir att lyssna till hunden. Jag antar att du och din chef har olika åsikter om vad en rimlig månadslön kan vara?
Kvaliten på belöningen visar sig ofta i utfallet på träningen. En hund som blir dunkad på rygggen med ett BRAAAAA! Upplever sällan samma glädje som sin förare. Hundar är egoistiska (precis osm vi människor) De gör det som lönar sig i längden.


Och sen det där då att hålla träningen ren? Det är kanske det svåraste av allt. Att just vi som förare ska hålla oss till våra uppgifter. Oftast när vi stöter på problem i träningen av en hund, så är det just vi som brister i någon av ovanstående delar.

Så ibland kan vi alla behöva en lite uppstramning i vårt träning för att kunna få ut det allra mesta av våra älskade hundar!

/Sara

P.S  Är man inget fan av klickerträning kan man fortfarande arbeta efter ovanstående principer samt utesluta ordet klicker i denna artikel (Byt ut det till Jippi exempelvis). Det blir nästan lika bra :)

 

En liten rubrik.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-