Inlärning av dofter i nosework

Jag får ofta frågor om hur man ska lära in de olika dofterna i Nosework. Jag brukar oftast säga att man ska göra det så enkelt som möjligt för hunden och för sig själv. Själv är jag inte rädd att koppla både visuell och doftande minnesbilder. Jag upplever att många hundar har lättare att komma ihåg att leta efter doften om de kan ha ett föremål i åtanke. ex en tesil med preparatet i. Dessutom ska man tänka på att alla hundar jobbar på olika sätt. När jag håller kurs kan jag ha ganska aktiva högtempererade hundar som lär sig finna doften på bara någon timme, och de mer långsamma svårmotiverade hundarna som knappt orkar bemöda sig att slå på näsan-Då måste man vara finurlig och se till varje individ!

Ett vanligt sätt att lära in en doft är att använda en tesil med en bomullstuss där man har droppat en droppe hydrolat. Håll fram tesilen och låt hunden markera doften. Det kriterie jag försöker belöna här är att hunden använder näsan och drar in doften, alltså inte att hunden nosduttar på tesilen. Det här har jag sett kan skapa problem för ekipage som är duktiga på targetöverföring. Tesilen blir ett objekt och inte en doft. Det finns då olika sätt man kan gå vidare.

 Använd två eller fler tesilar och lär hunden att göra ett aktivt val. Här kommer troligtvis hunden att chansa lite om man varit duktig att klicka fram nosduttar. Klicka när du ser att hunden aktivt luktar på rätt tesil. Undvik att låta hunden ta den i munnen det kan försvåra din träning av markeringar i framtiden. ex. om hunden hela tiden vill äta upp möbeltassar osv.

 Om du har en hund som vill ta tesilen eller burkarna i munnen så kan man fästa en noseworkburk med magnet på ex en metallyta. Det blir då svårare för hunden att plocka upp föremålet direkt. Tänk på att vara snabb med klickern och belöningen-Innan hunden kommit på tanken att smaka! Timing is Everything!

 Börja med att gömma doften medan en medhjälpare håller hunden-Fungerar ofta bra på hundar som lätt tappar focus. Här blir det tydligt att någonting försvinner och någonting skall letas reda på. Tesilen eller burken göms och hunden Måste slå på nosen för att hitta den. Men den får det lite lättare av att se en person gå iväg med tesilen. Det bästa är om hunden redan som liten har tränat uppletande av föremål eller godis. Annars kan man göra några grundläggande övningar med det innan.

 En del hundar som inte slår på nosen direkt utan letar visuellt efter föremålet med doft i  kan det var klokt att börja direkt med möbeltassar på en vägg. Gärna vita möbeltassar på en vit vägg.

En sökbana kan även användas. Där ska hunden stå på en plattform och som tränare har man här full kontroll över hundens nosarbete och belöningsplaceringen blir exakt. Roligt arbete men tyvärr har inte de flesta tillgång till en sådan plattform.

 Den allra största utmaningen är att jobba med individer som är mer intresserade av att lukta efter löptikar eller hundar som över huvudtaget inte vill ha någon form av belöning (godis eller leksak). För dessa hundar brukar den bästa lösningen vara att börja med att utveckla olika typer av belöningar, inte tänka på att hunden ska prestera på kursen utan alla nyinlärning sker i hemmet och sedan är det förarens uppgift att göra övergången till en svårare miljö nästan osynlig för hunden. Om hunden klarar av att finna doften i vardagsrummet men inte ute i trädgården så kan man sätta upp 50 olika delmål på väg ut till trädgården. Och det viktigaste är att inte bli frustrerad! Alla hundar finner det inte högst intressant att leta efter blomdofter men med idogt tränande kan vi få dem att uppskatta det. Man kan också tänka på att tillrättalägga miljön mer för den störningskänsliga hunden. ex. låt den arbeta på en plats där inga hundar luktat tidigare, använd en sele så man kan rikta in hunden på det mråden den ska söka osv.

Längre fram kommer jag skriva lite om lådsök i alla dess former och hur man kan undvika att lära hundarna krafsa på lådorna! Alla vägar bär till Rom  en del är raka och en del är krokiga. Tänk på att göra på det sätt som fungerar bäst för din hund!

Håll utkik efter fler Noseworkkurser på vår hemsida.

Och glöm inte: Det är inte farligt att experimentera lite och med ett noseworkkit kommer du snabbt igång med Noseworkträningen!

Lycka till med träningen :)

//Sara

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-